|
- WWW.ORAGIE.COM & INDUSTRIAL ARMS LTD - ОРЪЖЕЕН И ИНТЕРНЕТ ОРЪЖЕЕН МАГАЗИН - ДОСТАВКИ ДО ЦЯЛАТА СТРАНА - ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКА: 0899-15-18-15 - ОРЪЖИЕ - БОЕПРИПАСИ - ЛОВ - ЛОВЕН ТУРИЗЪМ
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stauffenberg Новак

|
Пуснато на: Пон 21 Авг, 2006 2:34 pm Заглавие: Ръчен противотанков гранатомет |
|
|
| Някой би ли ме запознал с принципа на действие на РПГ.какъв заряд има гранатата .аз знам много марки и модели и техническите им характеристики но не знам принципа на действие.как изтрелва гранатите |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Tarzan Старо куче

|
Пуснато на: Пон 21 Авг, 2006 3:44 pm Заглавие: |
|
|
Има малка разлика в различните модели РПГ-та. Например РПГ 7 е с надкалибрена граната, а РПГ 18 или 22 са с калибрена. Има разлика във външния вид и начина на зареждане /някои са еднократни/. Принципът на действие е общо взето еднакъв.
РПГ-7 е развитие на РПГ-2. То от своя страна е развитие на немския гранатомет от ВСВ - "Фаустпатрон", за еднократно действие. Гранатата /ракетата/ е надкалибрена. В ствола на гранатомета е поместена опашната част на гранатата, а отпред, която се вижда, е бойната част. При изстрел се задейства първо т. нар. стартов двигател /заряд/. Той изхвърля гранатата от ствола на определено разстояние, но не с много висока скорост. Смисълът е да няма много барутни газове, които да обгорят стрелеца. След определено време/разстояние/, се задейства т. нар. маршов двигател. Той е по-мощен и придава необходимата скорост на гранатата /ракетата/ , за да достигне до целта. При достигане на определена скорост, т. е. на определено разстояние от стрелеца, се взвежда автоматично дънния взривател и ракетата се взривява при среща с препятствие. Ако това разстояние не е достигнато, няма взрив, дори и да се улучи целта. Това, например, беше причината, да не се взриви гранатата при стрелбата по Поли Пантев край Зоологическата градина преди време.
В полет, гранатата се стабилизира посредством 4 стабилизатора, които се отварят след излизането от ствола на гранатомета. Това пречи да се стрела през храсти - имаше и подобен случай край басейна "Мария Луиза", ако не се лъжа. Не може да се стреля и от закрито помещение. В някои модели, последното е преодоляно, а гранатата има допълнителни дюзи, които и придават въртеливо движение.
Действието на кумулативната част е друга приказка. |
|
|
 |
plamenvt Загряващ

|
Пуснато на: Сря 30 Авг, 2006 12:54 pm Заглавие: |
|
|
РПГ-7В
калибър 40мм
максимална далекобойност 450 метра
напрактика е безоткатно
супер елементарно устройство
състои се от тяло/тръбата/
ударно спускателен механизъм
мерни прибори
използват се гранати изстрел ПГ-7В
които са инертни
осколъчно фугасни
и само фугасни
РПГ-22 Нето
калибър 40 мм
максимлна далекобойност 300 метра
еднократна употреба като се стреля с него се вижда как лети гранатата много е яко
това помня от казармата и с двете със стрелял много е яко
един добър гранатометчик няма проблеми с цел на 300 метра
колкото до стрелбата по Поли Пантев това не е вярно
при среща с твърд предмет повърхност и т.н или след рекушет /като се удари взрвивателя на гранатата/ тои е отпред винаги има взрив
така че тая граната изстреляна по Поли Пантев е била дефектна |
|
|
 |
Tarzan Старо куче

|
Пуснато на: Сря 30 Авг, 2006 3:02 pm Заглавие: |
|
|
| Явно не си ме разбрал правилно. Говоря за това, че е необходимо ракетата /гранатата/, да измине известно разстояние, за да се освободи инерционния предпазител. Ако това разстояние не е изминато, няма взрив, ако ще и ударът да е под 90 градуса. Щом си стрелял, спомни си минималната дистанция за стрелба - това е разстоянието, за което говоря. Иначе при П. Пантев взрив си имаше - в една купчина строителни отпадъци, след рикушета в джипа. |
|
|
 |
4ydo Загряващ

|
Пуснато на: Сря 30 Авг, 2006 6:24 pm Заглавие: |
|
|
Последни данни на разузнаването - непрочетох за наличие на инерционен предпазител като при детонатора на снаряд!
Изстрела детонира при допир с преграда, достатъчна да смачка пиезо кристала, по документалните филми които съм гледал, РПГ-то или изстрела му не е ефективен срещу небронирани превозни средства, защото има случаи за пронизване като копие на една от вратите на автомобила и след изтичането на 4-6 секунди да се взриви от закъснител, въпреки това пораженията са минимални, тъй като заряда е насочен, а и действието му е предимно да създаде високо налягане, температура и рекушети на осколките в "бронираната кабина/ помещение", което да доведе до допълнителни травми и поражения по личният състав, а при обикновенните автомобили високото налягане избива, температура трудно се създава, а шрапнелите няма никаква вероятност да рекушират и допринесат за травми и поражения.
Друго, вероятно при тъй обсъжданата "атака", изстрела не е имал необходимата скорост или направление, за да "смачка" пиезо кристала, защото той има нещо като пръстен около него, за да се избегне случайната му детонация!
Справки:
http://vk.bstu.ru/book52/page5.htm _________________
 |
|
|
 |
Tarzan Старо куче

|
Пуснато на: Чет 31 Авг, 2006 9:34 am Заглавие: |
|
|
Дънния взривател се взвежда, когато барутните газове изхвърлят гранатата от тръбата - т. е. при достигане на определена скорост. Ясно е, че трябва да има предпазител, действащ на инерционен принцип, за да стане това.
Относно П.Пантев, имаше в пресата две версии /доколкото помня/. Едната, че е стреляно многоотблизо, другата, че не е махнат предпазителя на челния взривател, а гранатата е гръмнала от самоликвидатора. Имаше и вариант, че гранатата е била учебна, но те са пълни с гипс и не гърмят.
Джипът беше улучен в предния капак и имаше рикушет.
за принципа на взривявяне си прав. Аз съм виждал напречен разрез на броня, пробита от РПГ-изстрел. Дупката на преминалата струя е не по широка от 7-8 мм в диаметър. Металът наоколо беше силно обгорен и разтопен.
Последната промяна е направена от Tarzan на Чет 31 Авг, 2006 10:16 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
4ydo Загряващ

|
Пуснато на: Чет 31 Авг, 2006 10:10 am Заглавие: |
|
|
Идеята е, че снаряда - изстрела се детонира при активиране на пиезо кристала, за което може да се използва и като копие, има много случаи на изпуснати изстрели, които детонират така, че не му пречат останалите предпазители.
Няма логика "кашика" да бяга назад и да смята разстоянието от него до обекта, ако бронираната машина е прекалено близо!!! _________________
 |
|
|
 |
Tarzan Старо куче

|
Пуснато на: Чет 31 Авг, 2006 10:25 am Заглавие: |
|
|
Това,за изпуснатите изстрели го чувам за пръв път. Дънния взривател /с предпазителя си/ има за цел да предпазва и от такива сакатлъци.
Смисълът на този предпазител е да не пострада самият стрелец, ако е прекалено близо. Не забравяй, че има и гранати за стрелба по пехотата. Та дори и обикновенните ръчни гранати имат закъснител 3-5 секунди по същата причина.
Прочети за огнемета "Шмел" - там този инерционен предпазител се взвежда на разстояние 5-20 м от стрелеца. Така пише по моите тефтери.
Иначе кашика няма нужда да бяга назад - просто изчаква и стреля в задната част на целта. Там дори е по тънка бронята. Предполагам, че в казармата са те "облазвали" с танк. |
|
|
 |
4ydo Загряващ

|
Пуснато на: Чет 31 Авг, 2006 1:52 pm Заглавие: |
|
|
За "шмел" съм чел и гледал. Там е дълга историята и е на основата на "реактивен огнемет", изстрел от ПТУРС пълен с термобарични експлозиви или казано на БГ обемните взривове.
До ден днешен най-разпространени са "Буратинка", "Шмел" и "Рыс", само кадето там няма насочено действие на заряда, по-опасно е от РПГ-то, особено от противотанковото и е взъможно да има предпазител, най-вероятно някакъв вид закъснител, но пак повтарям, че при РПГ-то пиезо кристала трябва да е основният причинител за детонацията, освен допълнителният, който гарантира, че няма да има активни гранати след изстрела останали като трофеи и играчки за местното население, защото точно тези изстрели за които говорим, детонатора им има прозвищетото "Цък - Язък".
По друг начин казано, за пръв път тук прочетох за друг вид предпазител освен "шапката" която е на върха на изстрела на ПГ - 7В.
П.П. Нека оставим темата за допълният предпазител при този вид изстрел, до като някой не го покаже на схема, дадена от производител или посочи официален сайт, кадето да се прочете!
Благодаря. _________________
 |
|
|
 |
cheese Power user

|
Пуснато на: Чет 31 Авг, 2006 2:49 pm Заглавие: |
|
|
Аз имам някакви бегли спомени за нещо, което се издърпваше от противотанковата граната на РПГ-7 преди изстрел. Предпазителна чека някаква. Дето, ако не я дръпнеш, все едно замеряш врага със скъпи камъни.
Ако не ме лъже паметта, имаше някаква случка със стрелба с РПГ по наш камион в Ирак. Дето гранатата заседнала между резервоара и тенекиите на камиона и не се взривила само поради щастливата причина, че е била изстреляна от някакъв полуграмотник, дето бил забравил да дръпне въпросната чека. Това го разказваше един от пасажерите на камиона по телевизията. Как пътували, друснало здраво, и той теглил едни големи майни на шофьора, защото помислил, че онзи е улучил дупка на пътя И след като се прибрали в базата, видели гранатата и хукнали да палят свещи. Явно и самоликвидаторът , за който пише Тарзан, нещо не е бил читав.
4udo, Буратинка-та, дето споменаваш, не е ли ТОС Буратино, ей това - (http://www.wartechnic.ru/rus/army/artilleryrockets/tos1/)
За разлика от Шмель и Рыс, които са преносими? Ако има друг някакъв Буратино, дай го да го разгледаме !
P.S. Не се сетих веднага - в къщи имам чертеж в естествена големина на изстрел ПГ7, от един учебник "Артилерийски боеприпаси", който учебник преди години забравих да върна в казармата Ще го разгледам (чертежа) . Ще мъча и да го сканирам и да го пусна тук. Само дето е бая дълъг, та не знам как ще го преглътне скенерът ми. _________________ С маймуни не споря. Ако ме настъпе маймуна, се виждаме в съда, и там тя плаче. Защото, ако една маймуна не еволюира до човек, заслужава само да плаче.
"Менталитет нации слегка узнается по ее ментам." |
|
|
 |
4ydo Загряващ

|
Пуснато на: Чет 31 Авг, 2006 3:37 pm Заглавие: |
|
|
Същото за което говоря, с един изстрел количеството заряд което пренася е много повече. Заряда на буратинката/ както му казвам/, е подобен на "Шмель" и "Рыс".
"Рыс" е умален вариант на "Шмель", мисля заряда е по-качествен при него, но общо взето са на един принцип - предизвикват обемен взрив - развиват висока температура и разширяват обема си многократно. _________________
 |
|
|
 |
4ydo Загряващ

|
|
|
 |
Tarzan Старо куче

|
Пуснато на: Чет 31 Авг, 2006 4:16 pm Заглавие: |
|
|
Ще се опитам да сканирам страницата от руската книга, откъдето почерпих информацията и да я кача. Обаче ще стане другата седмица, че сега изчезвам - може да ме гледате по една тАлАвизия с хубави каки наоколо. . |
|
|
 |
CCCP Тежък случай

|
Пуснато на: Чет 31 Авг, 2006 5:51 pm Заглавие: |
|
|
Хахаха, Тарзане, да не снимаш "Риск пичели, риск губи" ?
|
 |
cheese Power user

|
Пуснато на: Пет 01 Сеп, 2006 9:27 am Заглавие: |
|
|
4udo, благодаря за историческите справки за развитието на ръчните гранатомети, но пак не разбрах на кое казваш Буратинка! Дай да го видим, че е интересно !
Вчера в къщи разгледах чертежа на изстрел ПГ7. Никъде не срещнах самоликвидатор. Навярно защото е някаква стара модификация , не знам. _________________ С маймуни не споря. Ако ме настъпе маймуна, се виждаме в съда, и там тя плаче. Защото, ако една маймуна не еволюира до човек, заслужава само да плаче.
"Менталитет нации слегка узнается по ее ментам." |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|