- WWW.ORAGIE.COM & INDUSTRIAL ARMS LTD - ОРЪЖЕЕН И ИНТЕРНЕТ ОРЪЖЕЕН МАГАЗИН - Форуми - WWW.ORAGIE.COM & INDUSTRIAL ARMS LTD - ОРЪЖЕЕН И ИНТЕРНЕТ ОРЪЖЕЕН МАГАЗИН -
ДОСТАВКИ ДО ЦЯЛАТА СТРАНА - ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКА: 0899-15-18-15 - ОРЪЖИЕ - БОЕПРИПАСИ - ЛОВ - ЛОВЕН ТУРИЗЪМ

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ръчен противотанков гранатомет
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    - WWW.ORAGIE.COM & INDUSTRIAL ARMS LTD - ОРЪЖЕЕН И ИНТЕРНЕТ ОРЪЖЕЕН МАГАЗИН - Форуми -> Армейско оръжие
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Stauffenberg
Новак
Новак

МнениеПуснато на: Пон 21 Авг, 2006 2:34 pm    Заглавие: Ръчен противотанков гранатомет Отговорете с цитат

Някой би ли ме запознал с принципа на действие на РПГ.какъв заряд има гранатата .аз знам много марки и модели и техническите им характеристики но не знам принципа на действие.как изтрелва гранатите
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tarzan
Старо куче
Старо куче

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон 21 Авг, 2006 3:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Има малка разлика в различните модели РПГ-та. Например РПГ 7 е с надкалибрена граната, а РПГ 18 или 22 са с калибрена. Има разлика във външния вид и начина на зареждане /някои са еднократни/. Принципът на действие е общо взето еднакъв.

РПГ-7 е развитие на РПГ-2. То от своя страна е развитие на немския гранатомет от ВСВ - "Фаустпатрон", за еднократно действие. Гранатата /ракетата/ е надкалибрена. В ствола на гранатомета е поместена опашната част на гранатата, а отпред, която се вижда, е бойната част. При изстрел се задейства първо т. нар. стартов двигател /заряд/. Той изхвърля гранатата от ствола на определено разстояние, но не с много висока скорост. Смисълът е да няма много барутни газове, които да обгорят стрелеца. След определено време/разстояние/, се задейства т. нар. маршов двигател. Той е по-мощен и придава необходимата скорост на гранатата /ракетата/ , за да достигне до целта. При достигане на определена скорост, т. е. на определено разстояние от стрелеца, се взвежда автоматично дънния взривател и ракетата се взривява при среща с препятствие. Ако това разстояние не е достигнато, няма взрив, дори и да се улучи целта. Това, например, беше причината, да не се взриви гранатата при стрелбата по Поли Пантев край Зоологическата градина преди време.
В полет, гранатата се стабилизира посредством 4 стабилизатора, които се отварят след излизането от ствола на гранатомета. Това пречи да се стрела през храсти - имаше и подобен случай край басейна "Мария Луиза", ако не се лъжа. Не може да се стреля и от закрито помещение. В някои модели, последното е преодоляно, а гранатата има допълнителни дюзи, които и придават въртеливо движение.
Действието на кумулативната част е друга приказка.
Върнете се в началото
plamenvt
Загряващ
Загряващ

МнениеПуснато на: Сря 30 Авг, 2006 12:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

РПГ-7В
калибър 40мм
максимална далекобойност 450 метра
напрактика е безоткатно
супер елементарно устройство
състои се от тяло/тръбата/
ударно спускателен механизъм
мерни прибори
използват се гранати изстрел ПГ-7В
които са инертни
осколъчно фугасни
и само фугасни
РПГ-22 Нето
калибър 40 мм
максимлна далекобойност 300 метра
еднократна употреба като се стреля с него се вижда как лети гранатата много е яко
това помня от казармата и с двете със стрелял много е яко
един добър гранатометчик няма проблеми с цел на 300 метра
колкото до стрелбата по Поли Пантев това не е вярно
при среща с твърд предмет повърхност и т.н или след рекушет /като се удари взрвивателя на гранатата/ тои е отпред винаги има взрив
така че тая граната изстреляна по Поли Пантев е била дефектна
Върнете се в началото
Tarzan
Старо куче
Старо куче

МнениеПуснато на: Сря 30 Авг, 2006 3:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно не си ме разбрал правилно. Говоря за това, че е необходимо ракетата /гранатата/, да измине известно разстояние, за да се освободи инерционния предпазител. Ако това разстояние не е изминато, няма взрив, ако ще и ударът да е под 90 градуса. Щом си стрелял, спомни си минималната дистанция за стрелба - това е разстоянието, за което говоря. Иначе при П. Пантев взрив си имаше - в една купчина строителни отпадъци, след рикушета в джипа.
Върнете се в началото
4ydo
Загряващ
Загряващ

МнениеПуснато на: Сря 30 Авг, 2006 6:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Последни данни на разузнаването - непрочетох за наличие на инерционен предпазител като при детонатора на снаряд!
Изстрела детонира при допир с преграда, достатъчна да смачка пиезо кристала, по документалните филми които съм гледал, РПГ-то или изстрела му не е ефективен срещу небронирани превозни средства, защото има случаи за пронизване като копие на една от вратите на автомобила и след изтичането на 4-6 секунди да се взриви от закъснител, въпреки това пораженията са минимални, тъй като заряда е насочен, а и действието му е предимно да създаде високо налягане, температура и рекушети на осколките в "бронираната кабина/ помещение", което да доведе до допълнителни травми и поражения по личният състав, а при обикновенните автомобили високото налягане избива, температура трудно се създава, а шрапнелите няма никаква вероятност да рекушират и допринесат за травми и поражения.
Друго, вероятно при тъй обсъжданата "атака", изстрела не е имал необходимата скорост или направление, за да "смачка" пиезо кристала, защото той има нещо като пръстен около него, за да се избегне случайната му детонация!
Справки:
http://vk.bstu.ru/book52/page5.htm
Старо куче
Старо куче

МнениеПуснато на: Чет 31 Авг, 2006 9:34 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Дънния взривател се взвежда, когато барутните газове изхвърлят гранатата от тръбата - т. е. при достигане на определена скорост. Ясно е, че трябва да има предпазител, действащ на инерционен принцип, за да стане това.
Относно П.Пантев, имаше в пресата две версии /доколкото помня/. Едната, че е стреляно многоотблизо, другата, че не е махнат предпазителя на челния взривател, а гранатата е гръмнала от самоликвидатора. Имаше и вариант, че гранатата е била учебна, но те са пълни с гипс и не гърмят.
Джипът беше улучен в предния капак и имаше рикушет.
за принципа на взривявяне си прав. Аз съм виждал напречен разрез на броня, пробита от РПГ-изстрел. Дупката на преминалата струя е не по широка от 7-8 мм в диаметър. Металът наоколо беше силно обгорен и разтопен.

Последната промяна е направена от Tarzan на Чет 31 Авг, 2006 10:16 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
4ydo
Загряващ
Загряващ

МнениеПуснато на: Чет 31 Авг, 2006 10:10 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята е, че снаряда - изстрела се детонира при активиране на пиезо кристала, за което може да се използва и като копие, има много случаи на изпуснати изстрели, които детонират така, че не му пречат останалите предпазители.
Няма логика "кашика" да бяга назад и да смята разстоянието от него до обекта, ако бронираната машина е прекалено близо!!!
Старо куче
Старо куче

МнениеПуснато на: Чет 31 Авг, 2006 10:25 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Това,за изпуснатите изстрели го чувам за пръв път. Дънния взривател /с предпазителя си/ има за цел да предпазва и от такива сакатлъци.
Смисълът на този предпазител е да не пострада самият стрелец, ако е прекалено близо. Не забравяй, че има и гранати за стрелба по пехотата. Та дори и обикновенните ръчни гранати имат закъснител 3-5 секунди по същата причина.
Прочети за огнемета "Шмел" - там този инерционен предпазител се взвежда на разстояние 5-20 м от стрелеца. Така пише по моите тефтери.
Иначе кашика няма нужда да бяга назад - просто изчаква и стреля в задната част на целта. Там дори е по тънка бронята. Предполагам, че в казармата са те "облазвали" с танк.
Върнете се в началото
4ydo
Загряващ
Загряващ

МнениеПуснато на: Чет 31 Авг, 2006 1:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За "шмел" съм чел и гледал. Там е дълга историята и е на основата на "реактивен огнемет", изстрел от ПТУРС пълен с термобарични експлозиви или казано на БГ обемните взривове.
До ден днешен най-разпространени са "Буратинка", "Шмел" и "Рыс", само кадето там няма насочено действие на заряда, по-опасно е от РПГ-то, особено от противотанковото и е взъможно да има предпазител, най-вероятно някакъв вид закъснител, но пак повтарям, че при РПГ-то пиезо кристала трябва да е основният причинител за детонацията, освен допълнителният, който гарантира, че няма да има активни гранати след изстрела останали като трофеи и играчки за местното население, защото точно тези изстрели за които говорим, детонатора им има прозвищетото "Цък - Язък".
По друг начин казано, за пръв път тук прочетох за друг вид предпазител освен "шапката" която е на върха на изстрела на ПГ - 7В.

П.П. Нека оставим темата за допълният предпазител при този вид изстрел, до като някой не го покаже на схема, дадена от производител или посочи официален сайт, кадето да се прочете!
Благодаря.
Power user
Power user

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет 31 Авг, 2006 2:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз имам някакви бегли спомени за нещо, което се издърпваше от противотанковата граната на РПГ-7 преди изстрел. Предпазителна чека някаква. Дето, ако не я дръпнеш, все едно замеряш врага със скъпи камъни.

Ако не ме лъже паметта, имаше някаква случка със стрелба с РПГ по наш камион в Ирак. Дето гранатата заседнала между резервоара и тенекиите на камиона и не се взривила само поради щастливата причина, че е била изстреляна от някакъв полуграмотник, дето бил забравил да дръпне въпросната чека. Това го разказваше един от пасажерите на камиона по телевизията. Как пътували, друснало здраво, и той теглил едни големи майни на шофьора, защото помислил, че онзи е улучил дупка на пътя Smile И след като се прибрали в базата, видели гранатата и хукнали да палят свещи. Явно и самоликвидаторът , за който пише Тарзан, нещо не е бил читав.

4udo, Буратинка-та, дето споменаваш, не е ли ТОС Буратино, ей това - (http://www.wartechnic.ru/rus/army/artilleryrockets/tos1/)
За разлика от Шмель и Рыс, които са преносими? Ако има друг някакъв Буратино, дай го да го разгледаме !

P.S. Не се сетих веднага - в къщи имам чертеж в естествена големина на изстрел ПГ7, от един учебник "Артилерийски боеприпаси", който учебник преди години забравих да върна в казармата Very Happy Ще го разгледам (чертежа) . Ще мъча и да го сканирам и да го пусна тук. Само дето е бая дълъг, та не знам как ще го преглътне скенерът ми.

"Менталитет нации слегка узнается по ее ментам."
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
4ydo
Загряващ
Загряващ

МнениеПуснато на: Чет 31 Авг, 2006 3:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Същото за което говоря, с един изстрел количеството заряд което пренася е много повече. Заряда на буратинката/ както му казвам/, е подобен на "Шмель" и "Рыс".
"Рыс" е умален вариант на "Шмель", мисля заряда е по-качествен при него, но общо взето са на един принцип - предизвикват обемен взрив - развиват висока температура и разширяват обема си многократно.
Загряващ
Загряващ

МнениеПуснато на: Чет 31 Авг, 2006 3:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

По темата

http://armor.kiev.ua/army/hist/rpg.shtml
http://www.weaponplace.ru/granatomet.php
http://d-project.ru/modules.php?name=Pages&pa=showpage&pid=275

тези са идеални по темата за РПГ-то
http://d-project.ru/modules.php?name=Pages&pa=showpage&pid=244
http://d-project.ru/modules.php?name=Pages&pa=showpage&pid=210

Както се забелязва от последният линк, няма изискване за минимално разстояние или скорост, за да се предизвика действието на изстрела!
Старо куче
Старо куче

МнениеПуснато на: Чет 31 Авг, 2006 4:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще се опитам да сканирам страницата от руската книга, откъдето почерпих информацията и да я кача. Обаче ще стане другата седмица, че сега изчезвам - може да ме гледате по една тАлАвизия Very Happy с хубави каки наоколо. Very Happy .
Върнете се в началото
CCCP
Тежък случай
Тежък случай

МнениеПуснато на: Чет 31 Авг, 2006 5:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Хахаха, Тарзане, да не снимаш "Риск пичели, риск губи" ?
Laughing Laughing Laughing

Духът на победата е в нашата лампа!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
cheese
Power user
Power user

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет 01 Сеп, 2006 9:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

4udo, благодаря за историческите справки за развитието на ръчните гранатомети, но пак не разбрах на кое казваш Буратинка! Дай да го видим, че е интересно !

Вчера в къщи разгледах чертежа на изстрел ПГ7. Никъде не срещнах самоликвидатор. Навярно защото е някаква стара модификация , не знам.

"Менталитет нации слегка узнается по ее ментам."
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    - WWW.ORAGIE.COM & INDUSTRIAL ARMS LTD - ОРЪЖЕЕН И ИНТЕРНЕТ ОРЪЖЕЕН МАГАЗИН - Форуми -> Армейско оръжие Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети